PROJECT RIJNKADE 5: NA DE STRIPTEASE DE GEVOLGEN….

Het vroegere V&D-gebouw aan de Rijnkade in Utrecht is volledig gestript. In al haar naaktheid staat het uiterst solide casco erbij. Een podium van ruim 35.000 m2 voor een regisseur met een bouwteam en honderden spelers. Marco Vlaar, projectleider bij Blom Elektrotechniek: “Rijnkade 5 is een heel bijzonder renovatiecomplex”.

PROJECT RIJNKADE 5: NA DE STRIPTEASE DE GEVOLGEN….

Bedrieglijk beeld
Pel de gevels van het casco af, sloop alle binnenwanden en leidingen eruit. En je hebt een schone werkvloer waarop je onbelemmerd je gang kunt gaan. Dát beeld hebben sommige mensen wel eens als het over Rijnkade 5 gaat. Marco Vlaar, projectleider bij Blom: “Het klinkt zo bedrieglijk eenvoudig. De werkelijkheid na het strippen is heel anders.” Er is verschil tussen gestript en totaal uitgekleed?

Veiligheid 7×24 – the show must go on
“….dit casco had functies die in tact moesten blijven. Op het dak staan zendermasten voor RTV-zenders en nuts- en verbindingsdiensten plus luchtalarm. Die kunnen niet zonder elektriciteit. Je moet dus kunstgrepen uithalen om die voeding 7×24 te garanderen. In de kelder is een expeditiestraat voor het bevoorraden van de winkels, (ook voor de buren/red.) dat stelt aparte veiligheidseisen. Zonder betrouwbaar werkende signaleringssystemen voor brand en ventilatie is een parkeergarage een no ga area. Heel apart is ook de sprinklerinstallatie. Die moest natuurlijk blijven functioneren maar zat ons behoorlijk in de weg. Elektriciteit houdt niet zo van water…. Dus ja, strippen, het is maar wat je er onder verstaat. Gelukkig hebben wij er veel ervaring mee.”

Regie en rolverdeling
“Laat ik voorop stellen dat de regie bij zo’n grootschalig vernieuw- en ombouwproject van doorslaggevend belang is. Dat geldt voor het hele bouwteam en voor elk specialisme afzonderlijk. Iedereen vervult een eigen rol, maar je moet op elkaar kunnen rekenen. Regie is voor een groot deel goed communiceren. Er zijn namelijk veel onverwachte situaties die tot vertraging, misverstanden en dus ergernis kunnen leiden. Essentieel om veel met elkaar te delen!” Spreken en verstaan jullie allemaal dezelfde taal? “Goeie vraag, iedere huurder had bijvoorbeeld zijn eigen specifieke wensen in het Engels opgesteld. Daar zijn uiteindelijk professionele vertalingen van gemaakt. Ondanks dat zijn er dan toch nog verschillende interpretaties mogelijk.”

Verbinding en nieuwsgierigheid
“Het aantal nationaliteiten op de werkvloer verraste mij wel eens. Niet iedereen heeft het Engels onder de knie. Voor iedereen was het wel duidelijk dat je verbinding met elkaar nodig hebt om zo’n project samen tot een goed einde te brengen. De engineering in BIM helpt daar bij, geeft inzicht. Inmiddels (oktober 2018/red.) is het eerste deel overgedragen aan Primark. Hudsons Bay en Jumbo zijn de volgende.” Werken jullie installatietechnisch ook aan de inrichting van de winkels? “De afbouw en inrichting van de winkels gebeurt door retail-gespecialiseerde (inrichtings)bedrijven. Wij zorgen dat zij kunnen rekenen op een solide basis-infrastructuur voor elektro en data.” Nieuwsgierig hoe het geheel er straks aangekleed uitziet? “Héél benieuwd, we gaan kijken, het zal wel even duren voor er weer gestript moet worden.”

Ontwerpen, engineeren en verzorgen van aanleg en levering betreffende

  • inrichting, leidingwegen en aarding ten behoeve van 3 nieuwe transformatoren geplaatst (door Joulz) van 1500KVA.
  • een nieuw inkoopstation (Stedin) met complete middenspanningsinstallatie.
  • het railkoker systeem 2500A voor voeden van algemene voorzieningen en aftakkasten ten behoeve van Hudsons Bay.
  • leveren hoofdverdelers en onderverdelers.
  • goot-tracé voor middenspanning, elektra en zwakstroom instal­latie en glasvezel.
  • licht- en krachtinstallatie.
  • nood- en vluchtwegverlichting.
  • deurstandsignalering gekoppeld, aan alarminstallatie.
  • KNX installatie met touchscreen display in de entree  (bediening van de algemene verlichting).
  • aanlichting gevel met 45 wand uplighters.

gerelateerde projecten

© Copyright - Blom Elektrotechniek | tech: dodo.nl | design: studioviv.nl | advies & copy: #anjobrombacher